Koledy dělají z lidí mutanty, zjistili američtí vědci

Máte rádi koledy? Pokud ano, jste s největší pravděpodobností zmanipulovaní mutanti. Tvrdí to alespoň američtí vědci. „Zjistili jsme, že v koledách jsou zakódována podprahová sdělení, která vkládají do mozků lidí kódy k jejich absolutnímu ovládání. Koledy jsou nejstarším a nejúčinnějším prostředkem genocidy svobodného rozhodování v celých lidských společenstvech,“ tvrdí Imrich Nosaal, přednosta bostonského Institutu globálního jsoucna.

 necas  zdenda
ZPĚVÁCI. Potenciál koled už objevili i imagemakeři českých politiků. Expremiér Petr Nečas šokoval strhující pódiovou show s Miss Roma Eržikou Dreveňákovou (na levém snímku choreografie k odvážně pojaté moderní koledě Ztopořil se Citrus Pán). Sociální demokraté přizvali zpěváka Michala Davida, který mimo jiné zazpíval hit Ježíš je nonstop.
  polibek
hulkazeman
 ÚSPĚCH U ŽEN I U MUŽŮ. Prezident Miloš Zeman je velmi dobrý zpěvák. Koleda Štědrý večer chlastal v jeho provedení nenechá jedinou ženu suchou. Dojat byl i zpěvák Daniel Hůlka.
pecina
 POLICEJNÍ KOLEDA. V Rusnokově odbornické vládě byl zpěvem pověřen ministr vnitra Martin Pecina. Ten si nechal na míru napsat poněkud autistickou koledu Ježíš střeží.
lukasenko
putin
silvio
SVĚTOVÝ TREND. Koledy jsou oblíbené i jinde ve světě. Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko má stejně jako jeho ruský kolega Vladimir nejraději koledu Komiťét iz Betléma. Koledu Bella Lolitta rád zpívá svým spolupracovnicím i italský politik a magnát Silvio Berlusconii.

Americký ústav platí za jedno z nejúspěšnějších vědeckých pracovišť polokoule a má za sebou dlouhou řadu objevů celoplanetárního významu. Za příklad epochálních zjištění z poslední doby může například posloužit zjištění, že medůzy praktikují orální sex, že zrajícímu sýru lze implantovat falešné vzpomínky, nebo že chobotnice mohou mít až 315 G bodů. Jedním z posledních poznatků je zjištění, že žraloci bílí poslouchají nejraději AC/DC. „Nyní pracujeme na jejich nejoblíbenějším filmu. Zatím ale víme jen, že to kupodivu nejsou Čelisti,“ vysvětlil vědec, jehož tým je podle mnohých expertů také předmětem zájmu členů Nobelova výboru.

FUNGUJE TO!

Podle vědců je snaha o podprahové ovládání lidí častá, ani v politice ani v reklamě však nebylo dosaženo takových úspěchů jako když byly nosiči sdělení koledy. „Koledy jsou geniální výtvor. Žádný jiný známý audiovizuální útvar se ani neblíží vysokému indexu mozkové penetrace u koled. Laicky řečeno, nic není tak vlezlé, jako koledy. A když se do takového média dovedně instaluje potřebné sdělení, máte k dispozici ďábeslský nástroj,“ popsal Nosaal.

S teorií podprahového ovládání přišel v padesátých letech Američan James Vicary, který zakomponoval do televizníno vysílání sdělení ‚Pij Coca Colu, jez popcorn‘. Jeho krajan Hale Beder využil nechal do hudby v supermarketu zakomponovat neslyšitelné věty ‚Nebudu krást. Jsem čestný‘. Zatímco v supermarketu v New Orleansu klesl objem ukradeného zboží o čtvrtinu, v někdejším východním bloku skončily obdobné experimenty fiaskem. Například v sovětském svazu se v rozhlasových relacích objevovalo sdělení ‚Vódka i samagón, éto gnus kak vagón‘. Namísto redukce alkoholismu a zvýšení společenské zodpovědnosti tato kampaň přispěla ke ztrátě jediné neotřesitelné jistoty sovětských mužů, a v důsledku vedla i pádu Gorbačovova režimu.

HISTORICKÁ ZKUŠENOST

Co se týče koled, lze první doložené pokusy o využití jejich podprahového potenciálu vystopovat již ve třináctém století v tvorbě svatého Františka z Asisi. Ten například pomocí textu ‚Ježíšek maličký pasáčkům se smál. Oříšky, jablka, křížaly, med, brynzu, smetanu a kroupy do bříška si dal,‘ zlepšoval hospodářský výsledek církví vlastněných Spojených pasáren a kroupáren. Koledy se využívaly například i v době husitských válek a dobře sloužily i za průmyslové revoluce. „V moderní historii je nejznámější Goebelsův text Stile Nacht, ultralangedurchlufwaffemesser Nacht, oslavující slavnou noc dlouhých nožů,“ říká univerzální expert a geolog Václav Cílek.

Podle něj jsou koledy v hojné míře využívány i v současné době vládami po celém světě. „Například na Kubě je velmi populární koleda Adeste fideles, na Pražském hradě se donedávna nesměla zpívat jiná koleda než Náš předobrý král Václav, nyní ji však vystřídala skladba Štědrej večer chlastal. V Černínském paláci se v éře ministra Schwarzenberga hrála koleda Chtíc, aby spal, ve Strakově akademii prosadila Jana Nagyová skladbu Půjdem spolu do Pankráce,“ dodal Cílek.

PARLAMENTNÍ KOLEDOVÁNÍ

Ze současných parlamentních stran je s masovým využitím koled zřejmě nejdál Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. „Ve volbách jsme uspěli jsme hlavně díky kapele Eva a Vašek a její geniální desetiminutové koledě Cizinec je našinec,“ konstatoval Okamura.

Koledy podle všeho sehrály zásadní roli i při skládání nové vládní koalice. Sociální demokraté by chtěli jako hlavní státní koledu prosadit skladbu ‚Byla cesta, byla ušlapaná,‘ koaliční partneři se snaží do vládního programu prosadit jiné. Lidovci by rádi používali píseň Já malý přicházím, svého favorita má i hnutí Ano. „Najlepšia česká koléda je určitě Nesem vám noviny,“ říká šéf hnutí Andrej Babiš.