Po Krymu ochráníme i Aljašku, říká Putin

voloda
MUŽ TISÍCILETÍ? Magazín Time pasoval Vladimira Putina na muže roku. Jeho ambice jsou však zdá se mnohem vyšší. „Náš imperialismus je přinejmenším stejně dobrý jako americký,“ říká.
 vojak
VOJEVŮDCE. Přestože na Krymu zasahuje pouze rusky mluvící domobrana, rozhodl se Vladimir Putin řídit akci přímo z paluby vlajkového křižníku Moskva.

Moskva – Zatímco je Evropská unie ve své bezzubosti hluboce znepokojena z ruské invaze  na stále ještě ukrajinský poloostrov Krym, vychází najevo zjištění, že nejde o jednorázový akt, ale o začátek nové zahraniční politiky Kremlu. „Musíme ochránit všechny lidi, kteří mluví Rusky nebo mají alespoň ruský původ. Všechny na celém světě, bez rozdílu. Uděláme to rázně a jednou provždy,“ říká v exkluzivním rozhovoru ruský prezident Vladimir Vladimirovič Putin.

Ruská armáda vtrhla na území Ukrajiny jako neoznačené komando. Je to podle vás etické?

Běžde do pr… (…dele – pozn. red.) s vaší západní rádoby etikou. Na Krymu hájíme zámy Ruska, to je podstatné. A také samozřejmě životy rusky mluvících lidí. Ukrajina se o Krym neuměla starat, morálně jí nepatří. Podívejte se, jak vzkvétají Čečensko či Osetie, které jsme před nacionalisty, rebely a teroristy ochránili již v minulosti. Navíc na Krymu zasahuje jen domobrana. Je sice tvořená ruskými vojsky, ale co si dělají naši vojáci ve svém volnu, je jejich věc.

Krym je ale součástí suverénního státu…

Státu?? Pche. Ukrajina vždy byla a bude kolonií Ruska. V Rusku by se nikdy nestalo, aby lůza pořádala výlety do mé rezidence, jako se to teď děje u Janukovyčů. Napište si tři vykřičníky. Nikdy!!! Chruščov, který věnoval Krym Ukrajině, byl psychopat a Ukrajinec navíc. Bereme si jen to, co nám historicky patří.

Před několika týdny jste ale v případě Sýrie prosazoval zcela opačné řešení – dialog a mírové řešení…

My víme, že ve světě je stále dost lidí, kteří podporují pozici na obranu tradičních hodnot, které tisíciletími tvořily duchovní a mravní základ civilizací, každého národa: hodnoty tradiční rodiny, skutečného lidského života, včetně náboženského života, života nejen materiálního, ale i duchovního, hodnoty humanity a různorodosti světa. Občas se takovíto lidé vyskytnou i mezi západními politiky a proto s nimi občas mluvíme tak, jak jsou zvyklí. Podle našeho názoru jsou to však kreténi. Než nějaká dlouhá vyjednávání, jejichž výsledek je nejistý, je ale vždycky lepší dát protivníkovi rychle přes držku. To je jasné.

Dáváte tedy přednost síle před dialogem?

Už dávno víme, že ne všichni na západě pochopili, že Sovětský svaz sice zmizel z politické mapy světa, ale na jeho místě je nová země, jejíž humanistické a ideologické principy stojí na základech jeho existence. Rozpad Sovětského svazu byl největší geopolitickou katastrofou století, ale nyní už je tady země, která je si vědoma síly světové velmoci a která se na obranu svých zájmů nerozpakuje rychle, silně a rázně zasáhnout kdekoli na světě. Stejně jako neexistuje nic jako bývalý agent KGB, neexistuje také nic jako bývalý Sovětský svaz. Je tu jen Rusko, velké a mocné.

Chystáte i další invaze, podobné té na Krymu nebo historickým například do Československa nebo do Afgánistánu?

Bude záležet na tom, jak dopadne naše ukrajinské tažení. Zatím se ale zdá, že to bude dobré a nemusíme ani povolávat sibiřské divize, připravené k vylodění na Aljašce.

Na Aljašce?

Ano, víme, že tamní původní obyvatelstvo je utlačováno americkými, ale i eskymáckými a indiánskými nacionalisty. Musíme je tedy ochránit. Musíme pomoci lidem, kteří jsou s námi spojeni kulturním vývojem. Je to naše humanitární mise, vždy budeme Aljašku vnímat jako sousední bratrskou republiku.

Chcete jít do přímého střetu se Spojenými státy?

Žádný střet nebude, tím jsem si jistý. USA si velmi dobře uvědomují, že dohoda o prodeji Aljašky z osmnáctého století byl podvod na našeho senilního cara a Aljaška je de facto stále ruským územím. Navíc jsou zde původní obyvatelé, sice už nemluví Rusky, ale přesto potřebují naši ochranu. A až se tak stane, bude mít Obama strach, abychom se nevydali dále na jih.

Nerozumím…

Na dobytí USA se zatím nechystáme, ale americké vedení dobře ví, že předkové původního obyvatelstva Ameriky přišli na kontinent přes zamrzlou Beringovu úžinu z dnešního Ruska. Jde tedy o původní obyvatele Rusi, které je třeba ochránit. To je snad jasné.

Před pár dny jste měl půldruhahodinový rozhovor s Barackem Obamou. Mluvili jste i o Aljašce?

Ne, na to nedošla řeč. Ale myslím, že na to brzy přijde sám. USA jsou jako paraziti žijící ze světové ekonomiky a jejich dolarového monopolu. Navíc jejich závazky taky nestojí za nic. Nejprve nám slíbili, že už nebudou rozšiřovat NATO, poté nám slíbili, že nepostaví žádné základny. Ale NATO se rozšiřuje, žene se na východ, a základny rostou jako houby po dešti. Když se nedá věřit Spojeným státům, proč by se mělo věřit Rusku?

Znamená to, že rezignujete na své nedávné proklamace o důležitosti respektování dohod?

V žádném případě. Rusko trvá na striktním dodržování mezinárodního práva a jeho normách. Ruská diplomacie se razantně postavila proti ořezání územní celistvosti Srbska a vzniku Kosova. Stejně zarputile odmítá jakoukoliv silovou intervenci do záležitostí suverénních států. Svou tvrdou pozici Rusko ukázalo případě v Sýrie. Ukrajina je však zcela jiná situace. Ukrajina je naším sousedem, a je tedy naše. Pokud se budou Ukrajinci chtít tomuto stavu vzepřít, pak samozřejmě uposlechneme hlasy, volající po ochraně. Tak velí tradice i zdravý ruský rozum.

Jak by podle vás mělo vypadat ruské impérium?

Rusko už je silná a sebevědomá země a bude ještě silnější a sebevědomější. Nevidím žádný důvod, proč bychom měli zůstávat ve stínu amerického imperialismu, když máme mnohem lepší imperialismus svůj. Být občanem Ruska je zdrojem prestiže. Je však třeba pro to něco dělat, bojovat, držet lidi v nejistotě. Pokud jsou lidé spokojeni, jsou úplní idioti.

Má Rusko šanci zbavit se stigmatu zaostalého kolosu na hliněných nohou?

Rusko je nesmírně dynamická země a jednou bude nejdynamičtější v celém vesmíru. Kde jinde mají speciální zákon pro homosexuály? Kde jinde hrají v kostelích dívčí punkové kapely? Pokud se například chcete stát islámským radikálem a jste připraven jít ven, abyste vykonal obřízku, doporučuji Moskvu. Jsme multináboženská země. Naši doktoři vám operaci provedou tak, že vám už nikdy nevyroste.

Poslední otázka: Považujete se za demokrata?

Samozřejmě, že ano. Naprosto. Problém je, že jsem jediný – jediný svého druhu na celém světě. To mě velice mrzí a cítím se osaměle. Od doby, kdy zemřel Mahatma Gandhí, si nemám s kým povídat.