Zeman zakopává o psa, lékařské konzilium posílí Keith Richards a Iggy Pop

Praha – Poslední zdravotní komplikace prezidenta Miloše Zemana ukázaly v plné nahotě bezzubost jeho lékařského konzilia. To, přestože je tvořeno tuctem špičkových odborníků, není schopno adekvátně reagovat na neočekávané útoky různých typů viróz na vnímavý organismus hlavy státu. „Rozhodli jsme se proto angažovat dva přední světové specialisty. Nejsou to sice přímo lékaři, ale mají řadu zkušeností. Kromě toho, že jsou prezidentovi blízcí věkem, mají do jisté míry společný i způsob života,“ popsal na mimořádné tiskové konferenci nezvykle tichým hlasem šéf prezidentova lékařského týmu a občasný ministr zdravotnictví Martin Holcát.

Přestože to Holcát, který zmizel z dosahu kamer a mikrofonů velice rychle s nezvykle hrubými slovy na rtech, nepotvrdil, je příčinou akvizice nových posil do řad konzilia nedávné zranění prezidentova kolene. To si podle oficiální verze Zeman způsobil v Lánech poté, co pes shrnul koberec a prezident zakopl. Prezidentův kancléř Vladimír Mynář proto již angažoval také psího mentálního kouče, jehož úkolem je obdobným zvířecím sabotážím zabránit. „Jde o erudovaného odborníka, zatím sice nemá bezpečnostní prověrku, ale brzy ji získá jak on, tak i pes a snad i já,“ objasnil Mynář s tím, že pacient se v současné době pohybuje na invalidním vozíku a pohon mu místo zatím neprověřeného psího spřežení zajišťují příslušníci hradní stráže.

Podle prezidentské kanceláře jsou těmi odborníky muzikanti Keith Richards a Iggy Pop. „Jejich hlavním úkolem je samozřejmě mentální podpora prezidenta, ale mohou přispět i dalšími zkušenostmi,“ uvedla mluvčí úřadu Jana Burianová s tím, že mezi kandidáty byli například také herec Clint Eastwood či lékař rodiny Simpsnových Julius Hibbert. V jejich neprospěch však v Zemanových očích rozhodovaly malé zkušenosti s návykovými látkami. „Pokud si tam vzaly tyhle dva narkomany a alkoholiky, tak já to balím. Jeden se snaží, aby ten kašpar nebyl lidem úplně pro smích a on udělá tohle,“ zareagoval bezprostředně po oznámení jmen nových kolegů v konziliu jeden z jeho členů, primář bohnické protialkoholní léčebny Karel Nešpor.

"Shine A Light"-Filmpremiere in New York Iggy Pop and the Stooges
 VYVOLENÍ. Členy Zemanova lékařského konzilia se stanou kytarista
The Rolling Stones Keith Richards a frontman The Stooges Iggy Pop

Jiří Presl ze střediska pro prevenci a léčbu drogových závislostí Drop In si myslí, že by drogovými a alkoholickými avantýrami proslulí muzikanti mohli Zemanovi pomoci. „Minimálně mu mohou poradit, jak se udržet ve formě a nezakopávat o psy,“ soudí Presl. Stejného názoru je i někdejší pravá ruka někdejšího prezidenta Klause Jiří Hájek. „Vlády a mainstreamová média dělají z většiny lidí nemyslící zombie. Tito zhovadilí pravdoláskaři se mediální masáží snaží předem zcela diskreditovat jakoukoli věcnou debatu o nebezpečnosti abstinence pro lidské zdraví a zařadit „teorii o nebezpečném alkoholu“ – podobně jako očkování – do kategorie nezpochybnitelného faktu. To je opravdu cesta do pekel a každý, kdo s touto tezí nesouhlasí, je vítán,“ soudí Hájek.

Mluvčí VZP Oldřich Tichý nechtěl na přímý dotaz náklady, které si bude angažování dvou zahraničních specialistů vyžadovat, nijak specifikovat. „Uvidíme, jak se postaví k úhradové vyhlášce. Emailová komunikace se zatím odehrává zejména na bázi slovíčka ‚Fuck‘, ale věřím, že dospějeme ke shodě,“ řekl. „No, když je prezident zároveň váš nejznámější alkoholik, tak se na něj zkusíme mrknout. Zatím ale nemůžu řict nic víc. Počkejte, uděláme pár večírků a pak budeme vědět, jestli má talent, nebo je odepsanej jako ten podpantoflák Ozzy,“ vzkázal za oba nové členy Zemanova týmu Keith Richards.

clint dlaha
NEVYVOLENÍ. Clinta Eastwooda ani doktora Julia Hibberta Miloš Zeman do týmu nechtěl. Mají málo zkušeností.