Už žádný neznámý Staněk či prostořeký Šmarda! V čele ministerstva kultury stane nejspíš Jiřina Bohdalová nebo Horst Fuchs

HVĚZDA. Horst Fuchs by byl mezi členy české vlády nepřehlédnutelný. Kromě toho může o přestávkách smažit vejce na kapotách vládních ferrari a také umí trochu německy. Foto: www.horstfuchsforever.com
HVĚZDA. Horst Fuchs by byl mezi členy české vlády nepřehlédnutelný. Kromě toho může o přestávkách smažit vejce na kapotách vládních ferrari a také umí trochu německy.
Foto: www.horstfuchsforever.com

 

 

DALŠÍ ŽENA? Vedle ministryň Dostálové, Schillerové, Maláčové či Benešové by se Jiřina Bohdalová určitě neztratila. Foto: David Sedlecký, CC
DALŠÍ ŽENA? Vedle ministryň Dostálové, Schillerové, Maláčové či Benešové by se Jiřina Bohdalová určitě neztratila.
Foto: David Sedlecký, CC

 

Praha – Nikoli kariérní politik, ale osobnost ještě mnohem známější se s největší pravděpodobností stane příštím českým ministrem kultury. „Po tragikomickém neúspěchu s nominací Michala Šmardy jsme se rozhodli zvolit jinou strategii. Starosta Nového Města na Moravě a lev vídeňských salonů byl sice velmi kvalitní kandidát, ale nyní už víme, že tento post žádá někoho ještě lepšího. Vybírat proto budeme mezi lidmi, které zná většina české populace,“ vysvětlil předseda sociálních demokratů Jan Hamáček s tím, že tato kritéria už aktuálně nesplňuje například ani herec Vítězslav Jandák. „Pan Jandák se neobjevil v žádné výraznější roli od doby Floriánka Ďoubalíka,“ zdůvodnil Hamáček.

V nejužším výběru, z něhož bude v pátek losovat sociálnědemokratické politbyro, tak je podle informací z Lidového domu favoritkou herečka a nyní i moderátorka Jiřina Bohdalová, v hledáčku se ale objevil třeba i horský duchovní vůdce toho času v exilu, sportovní komentátor či dokonce světoznámá akční hvězda. Za vůbec největšího konkurenta Bohdalové je však označován kreativní guru teleshopingových show Horst Fuchs.

„Paní Bohdalová je sice velmi populární a má i svůj vlastní pořad, ale ministryně by asi přece jen neměla mluvit jako Rákosníček. Pro mě je jasná volba pan Fuchs. Jako rakouský občan má určitě nějaké české předky, všichni jej znají a mluví hlasem Zdeňka Junáka. Navíc je velmi dobře zapsán i v prostředí vídeňské opery, takže by jej zde určitě nemusel nikdo představovat,“ vysvětlil Hamáček.

Podle mluvčí vlády Jany Adamcové je zatím v podstatě jedno, jaké jméno premiérovi Andreji Babišovi socialisté přinesou, záležet bude zejména na takzvané chemii mezi oním kandidátem, premiérem a prezidentem. U prezidenta Zemana by mohla mít navrch jeho věrná obdivovatelka Bohdalová, u Babiše to však může být naopak. Zatímco Fuchs má třeba bohatou zkušenost s prodejem gumových hadů jedné z chemiček Agrofertu, Bohdalové by mohla v očích zkušeného rozvědčíka Babiše uškodit její role v trezorovém filmu Ucho. „Pan premiér se s největší pravděpodobností rozhodne sám, zda se o návrhu na nominaci nového ministra rozhodne sám, nebo zda tuto náročnou práci nechá opět na panu prezidentovi,“ uzavřela Adamcová.

KDO JE TAKÉ VE HŘE O POST MINISTRA KULTURY
Jaromír
Bosák

televizní
komentátor
mira „Nápad udělat ze mě ministra má s rozumem asi tolik společného, jako čabajka s racionální výživou. Nevím, ale mám pocit, že ministrů je ve vládě víc, než prstů na ruce zasloužilého lesního dělníka po třiceti letech práce s pilami všeho druhu. Tohle by nevymyslel ani David Coperfield skříženej s chobotnicí a kdyby to Hamáček řekl před měsícem, byl by rád, že by dostal na neděli vycházky,“ komentoval plány sociálních demokratů sám Bosák.
Dalaj
Láma

dalajláma
dalalmama „V české vládě není, pokud vím, nikdo vegetariánem, a tato země tedy nemá předpoklady k úspěchu. To je problém. Ideální by bylo, kdyby se vegetariány stali papež, Okamura i Babiš. To ovšem záleží na Babišovi, zda odnaučí papeže jíst maso. Pokud se zamyslí nad situací ve světě, měl by se stát vegetariánem a všechno se vyřeší. I Babiš pak může prodávat uzeniny a všechny bytosti budou šťastné.“
Zdeněk Pohlreich
televizní
výživový
terorista
pohlreich „Já bych to snad i vzal, ale připadám si, jako kdyby se na mě v tý vládě netěšili, ty vole. Přitom kdyby kandidoval do parlamentu smaženej řízek, tak u nás dostane devadesát procent. Tady, kdybych se já stal ministrem, tak se  ráno budou všem u prdele rojit včely. Kdybychom si místo ministrů koupili metr pařezu, tak se aspoň vohřejeme. Takhle je ale ve vládě vzduch jako v poklopci a bordel, že se tam mlží i čočky od kamer.“
Gogo
gogo
gogo „Já bych nezmatkoval. Chci, aby zvítězil zdravý rozum nad emocemi. S jiným ministrem by byly starosti, stálo by to peníze, dělaly by se nové smlouvy. Gogo peníze má a na smlouvy kašle. A navíc mám pocit, že se do toho stejně nikdo jiný nepohrne. Ano, máme tu Karla Gotta, který by mohl být trochu jiným ministrem. Ale Gogo bude myslím jinej až až,“ říká o tomto kandidátovi fotbalový internacionál Ladislav Vízek.
Chuck
Norris

fanoušek
české
kultury
chuck Asi nejvýraznější postava mezi kandidáty. Někteří lidé mají jednu mozkovou hemisféru větší než druhou, ale Chuck má větší obě. Když je člověk v nesnázi pomůže mu anděl, když je v nesnázi česká kultura, pomůže jí Chuck Norris.
Kouzelník
Žito

šéf Landasmanšaftu
landa V poslední době se sice poněkud stáhl, ale jeho duchaplné texty stále promlouvají k lidstvu. Na rozdíl od většiny jiných má kladný vztak k náboženství a okultním vědám. Stará se o tři pandy a dvě koaly.
Zdeněk Škromach
exelektrikář, exsenátor
1321135_zdenek-skromach

Přestože aktuálně není ve vrcholné politice, produkuje stále velké množství selfies a drží se mezi nejoblíběnějšími politiky. Trochu zhubnul, takže buď  sportuje nebo má rakovinu. U premiéra Babiše to má dobré, protože vlastní bazén z Gumotexu Břeclav. Byl už také na klučičí svatbě.