Emeritního prezidenta Klause čeká další státnická mise. Bude prvním carem Krymu

Simferopol, Praha – Působení někdejšího českého prezidenta Václava Klause na nejvyšších státnických postech neskončilo s koncem jeho druhého prezidentského mandátu. Emeritní prezident Klaus stanul v čele nově konstituovaného státního útvaru na černomořském poloostrově Krym. „Ano, pan bývalý prezident České republiky pan Václav Klaus přijal nabídku, aby se stal panem gosudarem-imperátorem vznikajícího Krymského autonomního carství,“ sdělil Klausův lokaj-tajemník Ladislav Jakl.

car2 politici
KLAUS I. KRYMSKÝ. Státnickým vzorem Václava Klause byl vždy odvážný habsburský princ Ferdinand Maxmilián I. Mexický. Stejně jako kdysi mexický císař bere i Klaus svou krymskou misi jako svého druhu svaté poslání.
VLÁDA. Nový stát, vznikající pod patronací Ruska, je konstituční monarchií s vůdčí rolí panovníka. Ten si do svého kabinetu přizval osvědčené matadory české politické scény.

topol
FALEŠNÝ A PRÁZDNÝ TOPOL. Na základě dohody s Ruskem budou na Krymu umístěny balistické rakety Topol RS-12M. Zatímco Rusko testuje nosiče bez jaderných hlavic, krymský car Klaus I. to považuje za laciné levičácké gesto. „Naše rakety budou vždy létat jen s hlavicemi,“ slibuje.
ikoona
IKONA. Do pravoslavných chrámů po celém Krymu jsou distribuována vyobrazení, symbolizující návrat polostrova do mateřského náručí veliké Rusi.
hlidacky
CARSKÁ GARDA. Tým nejbližších tělesných strážkyň nového krymského cara je na jeho výslovné přání složen z elitních bývalých letušek.

Podle tajemíka-lokaje si penzionovaného státníka Klause vybral na doporučení ruského prezidenta Vladimira Putina a jemu podřížených dobrovolnických komand ruské armády přímo krymský lid. Ten záhy vyslal do Prahy své zástupce. „Bylo to až dojemné, když se z ruského armádního speciálu vybatolily všechny ty spontánní přadleny, dojičky a atomové fyzicky,“ popsal Jakl. „Pan prezident nakonec podlehl a souhlasil s tím, že se na pomezí Evropy a Asie stane věrozvěstem pravice, tržního hospodářství a věrného soudružského vztahu se sovět.., pardon s ruským, lidem,“ dodal Jakl.

„Z toho, co se nyní na Ukrajině a vůbec na někdejším sovětském území děje, nemá Rusko zcela jistě radost. Prezident Vladimir Putin je politik jako každý jiný. Ani on nemá určitě radost z toho, že je Rusko nuceno stále anektovat nějaké Krymy, Abcházie či Osetie a dosazovat sem loajální panovníky,“ popsal na společné tiskové konferenci s ruským prezidentem nový car Klaus.

Podle Putina rozhodl pro Klause jeho dlouhodobě vstřícný postoj k Rusku a zároveň opozice vůči evropské integraci. „Gospodin Klaus nemá rád Evrosojuz, ale náš opravdový sojuz,“ glosoval zjevně dobře naladěný Putin.

ZÁKONY VZNIKALY UŽ V LETADLE

Sám Klaus začal státnicky konat už během cesty na Krym. „Prostě letíme letadlem, vládní letkou, a najednou turbulence. A teď někteří zblednou – a já nehnu brvou a stále si vymazávám z telefonu všechny politiky Evropské unie a USA,“ popsal svůj první hrdinský čin.

Jako hlavní cíle své carské mise si Klaus podle svých slov vytyčil boj s levičáctvím a prázdnými a falešnými lidmi. „Už jsem vydal i první zákony, které definují zakázané úchylky. Čokoládový krém je pravicový, salát je levicová úchylka a antijídlo. Mezi atributy levičáctví patří i kuřecí řízek, snowboard, PET lahve, batůžky, voda bez bublinek nebo třeba džínové bundy,“ vysvětlil Klaus.

Obavy podle svých slov nemá ani z nezdaru carské mise. „Věřím, že to nebude nevýhra. Člověk přebíhá ulici na červenou a samozřejmě musí počítat s tím, že sklouzne a přejede ho auto. Já jsem ale  přesvědčen, že jsem toho nevykonal málo a že to bude ve střízlivější chvíli, než je tato, náležitě doceněno,“ uzavřel skromně nový car Klaus I. Krymský.