Hokejisté změnili zvyky a došlo i na stěhování. Novou vesnici jim postavil milenec Jágrovy milenky

Soči – Hokejová reprezentace, které se na olympiádě v Soči v základní skupině příliš nedařilo, se rozhodla před rozhodujícím střetem se Slováky nenechat nic náhodě a zbavit se všeho, co by mohlo – byť jen hypoteticky – stát za mizernou hrou týmu. Vymohla si proto, že chce své zápasy hrát namísto hokejové arény Boľšój v hale Šájba a rozhodla se také opustit olympijskou vesnici.

„Ano, tým usoudil, že potřebuje změnu. Zkouší se všechno, mění se brusle, puky, brankáři chodí na buly, hráčí si dokonce začali měnit i spodní prádlo. Každý den, to je během velkých turnajů kvůli pověrčivosti neslýchané,“ popsal před osmifinálovým zápasem překotné novinky dobře obeznámený televizní hokejový expert Martin Hosták.

vesnicee lojza
NOVÁ VESNICE A TOALETY. Přípravy náhradní olympijské vesnice pro české hokejisty se ujal filozof a zkušený tvůrce domů z palet Zdeněk Macura. Jeho stavby charakterizuje vzdušnost a absence nežádoucího soukromí. To je vhodné zejména na sociálním zařízení (napravo), které je v duchu nejlepších ruských tradic pojato v souladu s doktrínou Open Shit. Aby ale nebylo transparentnosti málo, nechal Jaromír Jágr nad latríny umístit webkamery. „Je to lepší než sociální sítě. Tady můžeme s fanoušky sdílet úplně všechno,“ pochvaluje si.
tyran
TYRAN. Kouč Alois Hadamczik nejde pro poleno do mlýna daleko. Odvržený obránce Jan Hejda upozornil na jeho nevybíravé a trýznivé metody i orgány Evropské unie. Ty již řeši exemplární neúctu k hokejovým modlám, kterou se vyznačuje Hadamczikův někdejší spolupracovník a nyní trenér týmu Slovenska Vladimír Vůjtek.
ikona
MODLITEBNA. Součástí vesnice je i místnost, v níž se mohou hokejisté i fanoušci modlit ke svému bohu.
hrusska
NOVÝ KUCHAŘ. Velké změny zaznamenal i jídelníček sportovců. Vyhlášený televizní gurmán Láďa Hruška už dokázal srazit cenu denního menu hokejisty pod sedmdesát kopějek, přičemž zachoval nutriční hodnotu pokrmů. „Rád bych se dočkal chvíle, kdy uvařím celému týmu za jeden rubl. Bohužel jsem v Soči zatím nenarazil na nucený výsek a nějak zdá se zmizeli také všichni toulaví psi,“ posteskl si.

„Protože by to ale nemuselo stačit, změnili jsme pro jistotu i bydliště. Olympijská vesnice nosí smůlu,“ objasnil kapitán Tomáš Plekanec. Ten se jako správný lídr rozhodl jít příkladem a zbavil se i své manželky. „Lucka (Vondráčková – pozn. red.) nosí smůlu,“ řekl.

Se zajištěním náhradního ubytování  pomohl narychlo povolaný stavitel Zdeněk Macura, milenec nejznámější české neperspektivní zpěvačky Ivety Bartošové. „Dohodli jsme se velice rychle. Se Zdeňkem jsme tak trochu rodina, jeden čas jsme s Ivetou chodili oba najednou,“ vysvětlil útočník Jaromír Jágr.

Nová česká olympijská vesnička v Soči vznikla na pobřeží, na místě někdejší reaktorové stanice ponorkové základny ruské černomořské flotily. Na pozemku, o jehož vyčištění od zbytků ponorek se v rekordním čase postaral tým specialistů z Chánova, vyrostly osvědčené modulární domky, které Macura staví z vysloužilých dřevěných palet a do kterých se zpravidla uchylují týrané ženy. „Tak to sedí, neznám většího tyrana, než je Lojza Hadamczik. Ten terorizuje dokonce i ty hráče, které vůbec netrénuje,“ glosoval informaci o stěhování hokejistů s charakteristickým nadhledem na olympiádu nenominovaný obránce Jan Hejda.

V rekordním čase pak vyrostly i samotné domky. Hokejisté si pochvalují zejména vzdušnou konstrukci a důmyslný systém aktivní ochrany proti chrápání. Ten využívá principu eustachovy záklopky, známého z ruských akusticky naváděných torpéd. V duchu ruských zvyklostí je nová vesnička vybavena společným sociálním zařízením – takzvanou vyměšovací mixzónou – na které mají přístup i novináři a fanoušci. „Je to určitě lepší, než běžné sociální sítě. Tady jsme schopni sdílet úplně všechno,“ pochvaluje si Jaromír Jágr.

ZÁCHRANA V PODOBĚ HRUŠKY

Stejně jako je pro pohodu v týmu důležité dobré bydlení, je důležitá i strava. Šéftrenér Slavomír Lener se proto rozhodl vyhodit týmové šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha s Jiřím Babicou a do akce povolal jejich televizního kuchařského kolegu Ladislava Hrušku. „Je to opravdu změna. Jako první oběd jsme měli vývar z čapích zobáků, v mikrovlnce pečený skvělý smažák z falešného rostlinného sýra, tatarák z vysloužilé armádní krakatice, bramboráčky ze starého chleba a jako dezert bábovku z kuřecích kůží. Exkluzivní menu za sedmdesát kopějek,“ neskrýval spokojenost Lener. „K tomu se pily kvas a kumys, podávané ovšem na australský způsob,“ doplnil sám výživový specialista Hruška.

Změnit však bylo nutné i herní projev týmu. „Hru českého týmu charakterizovala gigantická neuháranost, hráči byli slabí na puku i na bruslích. Je třeba dostat puk do soupeřovy brány, lépe chytat, bránit i útočit. Pro toto klíčové utkání bude klíčové zejména to, abychom dali více gólů než soupeř,“ předeslal před nakonec vítězným utkáním se Slovenskem televizní odborník na elektronickou tužku Milan Antoš.