Novým koučem fotbalové reprezentace bude… Andrej Babiš!

KOUČ. „Domluvím se s řezníky z Kostelce, domluvím se i s hráči,“ říká Andrej Babiš.

Praha – Nikoli Zdeněk Zeman, Pavel Vrba či Jakub Dovalil, ale Andrej Babiš. Takový bude podle důvěryhodného zdroje verdikt vedení fotbalové asociace po výběru nového kouče české fotbalové reprezentace. „Oficiální rozhodnutí ještě nepadlo. Ale je pravda, že nás s Romanem (Berbrem – pozn. red.) zaujal fakt, že pan Babiš chce reprezentaci řídit jako firmu. To je myslím cesta. Vést tým fotbalistů jako tým fotbalistů umí každý, ale v našich podmínkách se to neukazuje jako ideální. Proč tedy nezměnit přístup a nedat příležitost jakési vládě univerzálních odborníků,“ komentoval šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

„S Romanem jsme si doma odpískali, že třeba do fotbalu více pustit komerční prostředí. Po úspěšné éře, kdy vedl reprezentaci Karel Brückner, je třeba skončit s experimenty a dát prostor opravdovým a prověřeným manažerům. Fotbalisté, ať to byli Rada, Hašek nebo Bílek, všichni byli dávno zralí na červenou. Roman – a tedy i já – je přesvědčen, že Babišovy peníze ani jeho dárky, pardon párky, nesmrdí. Naopak mohou vnést do fotbalu novou energii stejně jako vodňanská kuřata do Jaromíra Jágra,“ vysvětlila do Berbrova telefonu jeho životní partnerka Dagmar Damková.

„Řídím Agrofert ve prospěch Agrofertu, tudíž, kdybych já řídil reprezentaci, tak ji budu kurva řídit ve prospěch reprezentace, ve prospěch toho futbalu,“ reagoval Babiš s tím, že jej již podporují nebo brzy určitě podpoří například Platini, Pelé, Jágr, Nedvěd. „Někteří o tom ještě nevědí, ale určitě nás podporují,“ doplnil.

Na lavičku národního týmu si však chce všeobjímající manažer Babiš přece jen přivést lidi od fotbalu – někdejšího komentátora Václava Tittelbacha a forvarda Petra Švancaru. „No co? Su sice elektrikář, ale mám hercnu,“ netají se odhodláním někdejší opora Brna a současný hráč Příbrami. „Je třeba dát příležitost talentům. Kde je třeba dnes takový Šimák? Sice pravda občas trochu pochlastává a gambleří, ale je to opravdová hvězda. Nesmírný talent, který hrál už v sedmnácti za reprezentační sedmnáctku!“ naznačil změny v sestavě Tittelbach.

Na postu reprezentačního manažera by pak měl Vladimíra Šmicera vystřídat exministr Josef Dobeš, šéf hnutí Pro sport a zdraví. „Myslím, že sportu a zdraví je v současném fotbalu málo a to není správně. Sport a zdraví, tak je to správně,“ poodhalil svou doktrínu Dobeš.

Podle Pelty má Babiš v rukávu další trumfy.  „Babiše je všude hodně, třeba pod jeho vedením bude i víc hráčů na hřišti,“ zasnil se Pelta.  Oproti Michalu Bílkovi by navíc neměl být v defenzivě ani ve vztahu k novinářům. „Pan Babiš je v komunikaci nesmírně zdatný, komunikuje například i prostřednictvím počítače,“ zdůraznil s obdivem fotbalový boss. „Někteří novináři už s námi spolupracují, není ale problém přikúpit ďalších. Budeme pracovat profesionálně tak, aby to bolo ku prospěchu toho …fotbalu,“ zopakoval Babiš.

 

 ANKETA: Bude Andrej Babiš dobrým trenérem?
Jaromír
Bosák

televizní
komentátor
mira Nápad udělat z Andreje Babiše trenéra má s fotbalem asi tolik společného, jako čabajka s racionální výživou. Nevím, ale mám pocit, že gólů nebude víc, než prstů na ruce zasloužilého lesního dělníka po třiceti letech práce s pilami všeho druhu. Tohle by nevymyslel ani David Coperfield skříženej s chobotnicí a kdyby to Pelta řekl před měsícem, byl by rád, že by dostal na neděli vycházky.
Dalaj
Láma

dalajláma
dalalmama Pan Babiš není bohužel vegetariánem a nemá tedy předpoklady k úspěchu. To je problém. Ideální by bylo, kdyby se vegetariány stali papež, Okamura i Babiš. To ovšem záleží na Babišovi, zda odnaučí papeže jíst maso. Pokud se zamyslí nad situací ve světě, měl by se stát vegetariánem a všechno se vyřeší. I Babiš pak může dát gól a všechny bytosti budou šťastné.
Milan Luhový
fotbalový internacionál
luhový Nepodceňoval bych to. Výběr trenéra je opravdu rozhodující, kam se bude ubírat reprezentace. Ať Babiš dostane prostor. Ale ne hned. V zájmu všech. V masokombinátech by měl ještě dosbírat zkušenosti. V žádném případě bych nepřemýšlel nad variantou, aby vedl Kostelecké uzeniny a zároveň reprezentaci. Poškodilo by to obě strany. Jedním projektilem nezasáhnete dvě prasata.
František Straka
fotbalový trenér
kalamity franz Reprezentace je momentálně impotentní a pan Babiš má na to, aby ji oplodnil. Dva tři tataráky denně a ti kluci budou dávat góly i nohama. Nesmírně důležité je, aby hráči pili jen kvalitní olivový olej. Určitě neškodí ani luxusní oblečení, doporučit mohu značky Armani, Versace a Hugo Boss. Zevnějšek musí být vždycky sladěn, ideální je černá barva.
Chuck Norris
fanoušek českého týmu
chuck Je to správná volba. Někteří lidé mají jednu mozkovou hemisféru větší než druhou, ale Andrej Babiš má větší obě. Když je člověk v nesnázi pomůže mu anděl, když je v nesnázi reprezentace pomůže jí Andrej Babiš.
Josef Csaplár
opravdový
fotbalový odborník
 csaplár Do českého fotbalu míří ještě víc nekvality. Pokud chcete vybudovat něco na zdravých základech, musíte vědet proč.. To, že o tom umím mluvit, je sice hezké, ale další otázkou je, jestli vím, jak to provést. Dělal jsem to už někdy, umím to postavit? Pokud to převedu do lidštiny, pak řeknu, že je to v hajzlu. Rozhodně nechci jakkoli snižovat odborné kvality pana Babiše a jeho týmu, ale jsou to nekompetentní kreténi.
Pavel Poulíček
extelevizní exkomentátor
1446954-novacky-sportak-pavel-poulicek Byl to pro mne trochu šokovný úvod, ale mám radost hlavně z toho, že si lidé ve vedení fotbalové asociace všimli rétorických a odborných kvalit Vaška Tittelbacha. Jsem přesvědčen, že akce národní reprezentace budou efektivnější, byť třeba bez gólového efektu. Míč je kulatý a každý zápas začíná nula nula. Hlavně aby svatyně zůstala na svém místě!
Ladislav Vízek
legenda
1164186-img-sport-fotbal-vizek-exhibice-crop-crop Já bych nezmatkoval. Chci, aby zvítězil zdravý rozum nad emocemi. S jiným trenérem by byly starosti, stálo by to peníze, dělaly by se nové smlouvy. Babiš peníze má a na smlouvy kašle. A navíc mám pocit, že se do toho stejně nikdo jiný nepohrne. Ano, máme tu Karla Jarolíma, který by mohl být trochu jiným trenérem. Ale Babiš bude myslím jinej až až.