Premiérem bude Škromach, má nejlepší bazén

Praha – Předčasné parlamentní volby budou mít zdá se velmi překvapivé rozuzlení. Prezidentem Zemanem osnovaný puč v ČSSD zřejmě nevynese do premiérského křesla ani jihomoravského Spejbla Bohuslava Sobotku, ani jihomoravského hejtmana Michala Haška, ale jihomoravského elektrikáře Zdeňka Škromacha. „Zdenda má nejhezčí bazén,“ vysvětlil podle třetího ‚druha v puči‘ Jeronýma Tejce volbu příštího premiéra prezident Miloš Zeman na sobotní konspirační schůzce v Lánech.

zdenda

UČEDNÍK. Zdeněk Škromach se ve vztahu ke gumovému bazénku na své zahradě evidentně zdokonaluje. Tak, jako měl prezident Husák hodiny, je nejvýraznějším atributem Škromachových politických poselství k národu nafukovací bazén.

mildaplavec

MISTR. Miloš Zeman proslul svými dobrodružnými výpravami po hladině rybníka v Novém Veselí na Vysočině. Podle štamgastů z hospody U prezidenta si chce postavit plavební kanál, zřídit nafukovací rejdařství a vstoupit tak do dějin světové paroplavby.

O tom, kdo sestaví vládu tak rozhodne vztah k vodě a zejména k vodním nafukovacím rekvizitám. „Jak všichni inteligentní lidé vědí – vás se to tedy pane redaktore zjevně netýká – mám důvěrný vztah ke svému nafukovacímu člunu. Jsem přesvědčen, že lidé s oblibou v nafukovacích radovánkách jsou mnohem inteligentnější a zodpovědnější než zbytek populace. Nedivte se proto, že  nepověřím vedení vlády člověka, který se neumí sžít ani s nafukovací kačenkou,“ komentoval na pondělním předávání státních vyznamenání Zeman. „Ba, ba. …nebo aspoň vysokozdvižným vozejkem,“  doplnil dobře naladěný exministr Miroslav Grégr, dětinsky si cinkající blyštivou medailí na hrudi.

kluci

VSTŘÍC BUDOUCNOSTI. Spiklenci Jeroným Tejc (vlevo) a Michal Hašek mají nyní několik dní na to, aby dohnali svůj kaučukový deficit. Hned o první povolební neděli si proto najali osobní koučku a pod nechali si nafouknout propagační skákací hrad v barvách ČSSD. „Hlavně si kluci sundejte botičky a moc neblbněte,“ říká jim trenérka.

SAM_3265

GUMOVÉ LOUTKY. Vášní poslance Jeronýma Tejce jsou pryžové marionety. „Mám radši Spejbla, ale teď si můžu hrát jen s Hurvínkem. Ten je míň podobný Slávkovi Sobotkovi,“ vysvětlil s lítostí.

Sám Zdeněk Škromach proslul churchillovskými politickými poselstvími od svého modrého bazénku. „V Austrálii je teď chladno, na Vánoce to ale bude naopak,“ šokoval například již v létě neočekávanou klimatickou vizí. „Pokud budu pověřen sestavením vlády, přivezu Milošovi všechny poslance sociální demokracie třeba i na člunu – Sobotka nesobotka“! pravil na téže akci s rozzářenýma očima a neskrývaným odhodláním Škromach, který neváhal jedním dechem přidat státnický komentář k výsledkům voleb. „Kdybychom získali víc hlasů, byl by volební výsledek lepší. Bohužel je však horší, protože jsme získali hlasů méně,“ dodal.

Michal s Jeronýmem mají pannu, Slávek partaj, Marie pádlo. Co může mít Vladimír Špidla?

Se ztrátou své pozice se však nechce smířit korunní a strůjce víkendového Sobotkova politického komatu Michal Hašek. Toho zprávy o Škromachově zvýhodnění zaskočily natolik, až se mu roztřásly ruce i hlas. „Nic nafukovacího mi není cizí. Například svou manželku jsem, stejně jako později cizí manželku, která se stala mou milenkou, nahradil nafukovací pannou,“ vyhrkl zmateně na důkaz toho, že i on je hoden Strakovy akademie. „S tím, že už nejsem tak často pod pantoflem, jsem velmi spokojen a – stejně jako Miloš Zeman – mohu říci, že máme hezký vztah,“ zdůraznil nervózní fistulí společný názorový bod s hlavou státu.

Podle prezidentova kancléře, který si nepřál být jmenován, rozhodly ve prospěch Škromacha i jeho důvěrné kontakty ve  firmě Gumotex, která zásobuje prezidentskou kancelář celým sortimentem nafukovacích výrobků od hraček pro Kačenčiny spolužáky přes matrace pro hradní stráž až po exkluzivní nafukovací jachty a skákací Pražské hrady. Firma sídlí v Břeclavi, nedaleko sídla někdejšího elektrikáře a pozděšího odboráře, poslance, senátora a zdá se i premiéra. „Jó, tam jsme se nadělali blbin,“ přiznal zasněně Škromach.

Hned poté, co vešly ve známost prezidentovy adorované sympatie k nafukovacím předmětům, se začali ve vytahování člunů, velryb a norných stěn předhánět i další sociální demokraté. „Vůni pryže a PVC miluji už od dětství. Ve Sněmovně si často hraji s některou z mé velké sbírky nafukovacích loutek a není snad víkendu, kdy bych nezhřešil na skákacím hradu,“ přidal se na facebookovém profilu Jihomoravských kaučukových závodů Haškův Sancho Panza Jeroným Tejc. „Mám taky pannu a ještě vodní lůžko,“ trumfoval Tejc s tím, že se v březnu dokonce zúčastnil aukce o panenství luxusní nafukovací panny v Brazílii, ale neuspěl. „Coby pryžový gentleman jsem ji chtěl zachránit před potupou, ale přeplatil me Raúl Castro,“ komentoval smutně Tejc.

S nafukovacím kyčelním kloubem, uloženým jen tak náhodou za zadním sklem auta, přijel v pondělí z Vysočiny přímo na první zasedání poslaneckého klubu ortoped Jiří Běhounek, o němž se mluví jako o možném ministrovi zdravotnictví. Dosluhující ministryně spravedlnosti Marie Benešová si dokonce přinesla skládací vesla. „Už od svých třiceti kilogramů let jsem vášnivá veslařka; odpoledne si to rozdáme s Milošem na rybníčku v Lánech,“ řekla. „No, ale ta pádla se mi můžou hodit i tady. Kdyby některej z těch výrostků zlobil,“ dodala s energickým odhodláním Benešová.