Češi budou strašit nepřátele NATO, rozhodla aliance

Brusel – Prestiž české armády v očích spojenců nezadržitelně stoupá. Svědčí o tom další významná pocta, které se Česku dostalo na posledním zasedání Severoatlantické rady. „Česká republika získala výhradní kompetence k výkonu celého souboru specializovaných činností moderního boje. Naším úkolem bude vedení kampaní k zastrašení protivníků, tedy oblast, kterou já osobně považuji za vůbec nejdůležitější,“ komentoval nový úkol šéf generálního štábu armády Petr Pavel.

strasidla neprojdou
NEPROJDOU! Aliance se rozhodla vsadit na nové uniformy, které se stanou standardem ve všech členských armádách během letošního roku. Odhodlání stát neochvějně po boku partnerů demonstroval na nedávné návštěvě USA i prezident Miloš Zeman. Snímek je z besedy v domově pro seniory v Ohiu.
vojakk
letci
BRANNÁ POVINNOST. Protivníkům již nyní bezpochyby začíná tuhnout krev v žilách z informace, že Česko uvažuje o zavedení povinné vojenské služby. Ta by měla trvat celý měsíc, a armáda si od ní slibuje výrazné posílení obranyschopnosti země.

Podrobnosti o pozadí první odstrašovací akce vedené českými experty odtajnil v tomto týdnu plukovník Michael Foster, velitel americké 173. výsadkové brigády. „V rámci akce Atlantic Resolve, kterou aliance na anexi Krymu a válku na Ukrajině, rozmístíme americké jednotky nejen na základny v Pobaltí a v Polsku, ale také ve střední Evropě a na Balkáně,“ uvedl Foster.

KREATIVNÍ SMRŠŤ SE BLÍŽÍ

Zásadní prohlášení, které mělo za účel rozklepat kolena jestřábům v Kremlu, však americký velitel učinil na médii zcela opomenuté diskusi ve washingtonském Centru pro strategická a mezinárodní studia, a navíc zaznělo „jen“ z úst řadového plukovníka. „S tím bylo třeba něco udělat. Aktivizovali jsme proto agenty v řadách českých novinářů a za pár hodin byla na světě mohutná informační kampaň, která zasáhla i nejvýznamnější světové agentury a televizní stanice,“ pochvaluje si Pavel, který stane v červnu jako první voják ze zemí bývalého východního bloku v čele vojenských struktur NATO.
Ambice Česka ve vedení psychologického boje za celou alianci však nekončí jen u vedení bombastických mediálních kampaní, ale lze očekávat doslova kreativní smršť.  „Vše je přirozeně předmětem přísného utajení. Ale mohu prozradit, že všem nepřátelům eutoatlantické kultury končí klidný spánek. Ať jsou v Kremlu nebo na Blízkém východě, budou se nás bát ve dne i v noci. Takové divadlo tady totiž ještě nebylo,“ svěřil se s odhodláním českých politických špiček ministr obrany Martin Stropnický.