Putin a Putna jsou příbuzny. Vztahy se oteplí, věří oba

Moskva, Praha – Nadcházející zimní olympiáda v ruském letovisku Soči nebude jen velkým svátkem sportu, ale mohla by se stát i jedním z nejvýznamnějších milníků v historii lidstva. Po více než patnácti stoletích by zde mohl začít proces znovusjednocování západní římskokatolické a východní – tedy zejména pravoslavné – větve křesťanských církví. Hlavním důvodem při tom má paradoxně být homosexuální orientace čelných státních církevních představitelů z Východu i ze Západu.

„Ano, s ruským prezidenem Vladimirem Putinem, římskokatolickým papežem Františkem a pravoslavným patriarchou Kirillem I. jsme se dohodli, že na zahajovacím ceremoniálu vyhlásíme společně začátek antischizmatu a všichni se budeme mít opět rádi,“ vysvětlil český křesťanský homosexuální intelektuál Martin C. Putna, který se zhostil role jakéhosi moderátora epochálního procesu sblížení dvou znesvářených světů.

pribuzna putna
HRDINA. Svého skorojmenovce Vladimira Putina na sebe Martin C. Putna upozornil na demonstracích, které vytrvale spoluorganizuje, aby upozornit na pošlapávaná svatá práva českých homosexuálů. „Ten člověk musí být neuvěřitelně statečný. U nás by ho nechal zastřelit první gubernátor, na kterého by narazil. Sežeňte mi na něj číslo,“ zaúkoloval údajně tehdejšího českého prezidenta Václava Klause při své návštěvě Prahy.
 
jeseter
SVATEBNÍ JESETER. Součástí utajeného ceremoniálu uzavření registrovaného partnerství Putin – Putna byl i obřadný polibek posvátného jesetera.
putin_kim
boxer
PARTNEŘI. Přestože byla v Rusku homosexualita ještě před několika týdny trestná, Vladimir Putin se občas zapomněl a se svými partnery se ukázal na veřejnosti. Korejec Kim Čong Il za ním jezdil vlakem po bajkalsko-amurské magistrále každé druhé a čtvrté úterý v měsíci. Čas mezitím zpestřovali ruskému vládci zejména sportovci.

Pomohl mu k tomu i blízký vztah k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ten se kvůli Putnovi nedávno rozvedl s dlouholetou manželkou Ljudmilou a otevřeně se přihlásil k homosexuální orientaci. V sile raketové základny poblíž Kaliningradu už dokonce uzavřeli jakousi ruskou obdobu registrovaného partnerství. „Jsme teď takové příbuzny,“ glosoval se svým charakteristickým ostrovtipem Putna.

„Bylo to pravda trochu konspirační, ale velice romantické. Společnému polibku jesetera pod vibrující anténou radaru se nevyrovná nic na světě,“ dodal přední český literární vědec, hluboce věřící humanrighstistický aktivista a příležitostný outdoorový a openairový stand-up komik Putna, jehož před časem v Česku proslavil spor s prezidentem Zemanem o to, zda má homosexuál právo nosit akademický titul profesor.

VĚZNICE SE OTEVŘELY

Fakt, že se jeden z nejmocnějších lidí planety otevřeně přihlásil k homosexualitě, dramaticky změnil situaci v Kremlu a tedy na celé velké Rusi. Úředníci i politici snaží konat v duchu nového trendu a o překot navazují svazky s lidmi stejného pohlaví, léta věznění homosexuálové se dostávají na svobotu. „Doba, kdy Voloďa zavíral homosexuály do gulagů je už pryč. Tohle jsme si už dávno vysvětlili a třeba na amnestii pro toho rozkošného kocourka Chodorkovského jsme se dohodli během chvilky asi ve dvě hodiny ráno,“ konstatoval Putna.

Radost mají i v sídle ruské pravoslavné církve v moskevském Danilovském klášteře. „Konečně si můžeme užívat celibátu i na veřejnosti. Myslím, že bych si konečně mohl vyměnit polibky i s papežem Františkem,“ uvedl stroze moskevský patriarcha Kyrill I. s tím, že na delší odpověď nemá čas, neboť je zaneprázdněn vrcholícími přípravami koncertu skupiny Pussy Riot. „Až dosud byla pravoslavná církev takzvaně autofekální. To obrazně znamená, že co si doma upečou, to si také snědí. Občas je to ale dost nechutné,“ přiblízil proto poměry v církvi expert na liturgii Evžen Otyllo Žampach.

Setkání obou šéfů západní i východní větve se uskuteční už na blížící se olympiádě v Soči. Vlajkonošem Vatikánu totiž bude sám papež František, náruživý lyžař a bobista. „Svatý otec se už těší. Patriarcha Kyrill je fousatý sympaťák a papez František mu rád umyje nohy nebo cokoli jiného,“ tlumočil stanovisko hlavy římskokatolické církve papežský nuncius Giuseppe Leanza.