Katolíci získají nové světce – Klause a Miloše

SANTA KLAUS

NA NEBESÍCH. Na svatořečení emeritního českého prezidenta má největší zásluhy Evropská komise. Atributem svatého Klause tedy s největší pravděpodobnosí bude vlajka Unie.

HRDINA

ODBOJÁŘ. Václav Klaus si v uplynulém týdnu přivezl ze zámoří ocenění za boj s komunismem. Při té příležitosti nezapomněl zdůraznit svůj podíl na pádu železné opony. „Prostě letíme letadlem, vládní letkou, a najednou turbulence. A teď někteří zblednou – a já nehnu brvou, čtu a podtrhávám si dál,“ popsal skromně.

Vatikán, Praha – Všechno je jinak. Novými svatými v řadách katolické církve se nestanou papežové Jan Pavel II. a Jan XXIII., ale čeští siamští prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman. „Budou svatořečeni příští rok v dubnu,“ oznámil papež František při setkání s kardinály ve vatikánském Apoštolském paláci.

O překvapivé kanonizaci dvojčat z prognostického ústavu ještě za jejich života rozhodl nový pontifik letos v létě poté, co schválil druhý zázrak nezbytný pro kanonizaci Miloše Zemana. „V případě Václava Klause pak papež nařídil kanonizaci i bez potvrzeného zázraku,“ potvrdil papežský nuncius Giuseppe Leanza.

 „Pokud si někdo tam nahoře myslí, že bych měl být svatý, pak musím zvednout obočí a konstatovat: No to to trvalo! Být svatým vyjadřuje, na rozdíl od ježdění na snowboardu, pravicový životní postoj,“ reagoval na zprávu Klaus poté, co se vrátil z Ameriky s Truman-Reaganovou medailí svobody. Tu obdržel za svůj dlouholetý a obětavý boj proti komunismu. „Takzvaní pravdoláskaři a jiní falešní lidé, které jsem si již všechny vymazal z mobilu, to budou jistě pranýřovat, ale já přece netvrdím, že jsem za všech okolností Bůh. I já občas například přejdu na červenou nebo si zasoulo…, ehmm, zahraji tenis s pěknou letuškou,“ dodal skromně.

„Že bych se měl stát svatým, jsem pravda tak trochu očekával, ale nijak jsem k tomu nepřispěl. Ještě počátkem září 2013 jsem nevěděl, že vůbec nějací svatí existují,“ zdůraznil Klaus. „No několik jich vlastně znám, ale ne se všemi souhlasím. A jestli je někdo, koho z české moderní mytologie totálně nepřijímám, pak je to Švejk a švejkovské pohledy na svět, reprezentované různými těmi prázdnými a falešnými Svěráky, Smoljaky, Menzely či Hřebejky. Tyto znevažující postoje jsou nevýhrou pro celý křesťanský svět,“ doplnil Klaus.

Jiný prezident, tentokrát prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík soudí, že senilní senioři ve Vatikánu „už nadobro zešíleli“ a pokud chtějí svatořečit nějakého prezidenta ještě za jeho života, cítí se být také velmi živým a také prezidentem. „Klaus se Zemanem se budou rozprodávat na relikvie? To tady ještě nebylo. To bychom je mohli třeba klonovat!“ nedokázal skrýt vztek přímo při prezidentské mši v chrámu svatého Víta a mrštil Biblí po vystaveném jazyku svatého Václava. „To je jen klasická závist člověka, který se nedokáže povznést. Víte, já nejvíc obdivuji impotenty, kteří píší učebnice erotiky,“ komentoval blahosklonně prezident Miloš Zeman.

Zatímco u penzionovaného prezidenta Klause, kterého na post svatého nominovala na popud vlivného europoslance Miroslava Ransdorfa Evropská komise, proběhl celý proces až překvapivě hladce, v případě současného prezidenta Zemana to bylo složitější. „Od patriarchy firmy Lukoil jsem dostal za úkol lobbovat u Boha, nakonec jsem se ale musel spokojit s dvojicí papežů. Je pravda, že jsem jim slíbil téměř celou Moravu i s plynovým zásobníkem a uranovým dolem, ale stálo to za to,“ pochválil se hradní ceremoniář Jindřich ‚Gump‘ Forejt. „Emeritní papež Benedikt VI. dokonce přislíbil, že se bude modlit, aby Vratislav Mynář konečně získal bezpečnostní prověrku,“ popsal nadšeně Forejt.

svatyzeman

DŮRAZ NA SKROMNOST. Miloš Zeman již před časem deklaroval, že základními morálními předpoklady prezidenta, a tedy i svatého prezidenta, jsou skromnost a důraz na lásku k chudobě. „Pohrdám samožerstvím a samolibou nadutostí,“ řekl. Podle mluvčí Hradu by se rád stal patronem řezníků, diabetiků a výrobců vysokozvižných vozíků.

Co přesně bude Zemanovo svatořečení české daňové poplatníky stát, Hrad důsledně tají stejně jako informace o Zemanových zázracích. Mluví se o tom, že jedním z nich by mohl být někdejší politický majstrštyk v podobě aféry, kterou se mu podařilo rozpoutat s prázdným kufrem z Bamberku. Dalším by pak mohla být i skutečnost, že se prezidentovu týmu stále daří tutlat expandující závislost prezidentské dcerky na nahodilém skupinovém sexu.

Podle důvěryhodného zdroje by za ústupky stran zázraku mohla být také Zemanova nedávná intervence ve Svaté zemi. Až přemístím české velvyslanectví do Jeruzaléma, svoláme tam vatikánský koncil a všechny ty arabské teroristy utopíme v Mrtvém moři,“ nechal se v okruhu spolupracovníků údajně slyšet Zeman na návštěvě Izraele. Na tiskové konferenci však na přímou otázku neodpověděl. „Spíše projde velbloud uchem jehly, než boháč do království nebeského. Vy však, pane kreténe, pardon redaktore, žádný duševní boháč rozhodně nejste, takže máte stále naději,“ řekl jen.

Obdobně nepřístupný je i někdejší kancléř Petr Hájek, který si v bigotních katolických kruzích stále drží svůj vliv a je považován za hlavního strůjce procesu vzniku dvou prezidentských světců. „Nevím, jak vy, pane redaktore, ale já z opice rozhodně nepocházím. Vím to tak jistě, jakože je živý Klaus nade mnou!“

Amen.