Zeman s Ovčáčkem mění historii, do novinářské žumpy patří Peroutka, Čapek i Havlíček

Praha – Přepište učebnice, historie nebude už nikdy jako dřív. Prezidentská kancelář učinila epochální objev, podle nějž byli dosud glorifikovaní koryfejové české žurnalistiky ve skutečnosti prachobyčejnými zrádci národa, zaprodanci a vůbec lidmi s velmi opovrženíhodným morálním profilem. „Ti, k nimž se dosud většina lidí upínala jako k autoritám, jsou ve skutečnosti představitelé té nejodpornější žumpy,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

 pokrytt  mildacumil
POKRYTEC A ROZKRÝVAČI. Nebýt nadlidské mozkové kapacity prezidenta Miloše Zemana a epochálního objevu jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka, zůstala by záludná propagandistická činnost Ferdinanda Peroutky neodhalena.
capek
padouch
PADOUŠI. Karel Čapek i Karel Havlíček Borovský jsou podle Hradu vyzdvihováni neprávem.

Intenzivní bádání odstartovaly zbytky pověstné sloní paměti prezidenta Miloše Zemana. Ten si zázračně vybavil články jedné z ikon prvorepublikové žurnalistiky Ferdinanda Peroutky. „Peroutka byl obyčejný pisálek v Goebbelsově žoldu,“ šokoval na konferenci k sedmdesátému výročí osvobození Osvětimi prezident Zeman. „Konkrétní články ani jiné důkazy sice zatím nemám, ale Jiří Ovčáček je bezpochyby natolik schopný, že je najde. Určitě tam bude i něco hezkého o Hitlerovi,“ dodal Zeman.

ŠOVINISTA A PACIFISTA

Přestože Ovčáčkův tým dosud nenalezl Peroutkův nacistický článek, který si Zeman vybavuje jako ten ‚vlevo dole‘, vyneslo listování starými novinami na světlo další kompromitující materiály. „Zjistilo se například, že Karel Havlíček Borovský byl nacionalistický šovinista v tom nejhorším slova smyslu. Poté, co se vrátil z Ruska, odmítl myšlenku všeslovanské vzájemnosti. Takové postoje jsou ve světle našich dlouhodobých závazků vůči Kremlu neodpustitelné. Dnes by jen Havlíček neputoval do Brixenu, ale do gulagu,“ glosoval s úsměvem Zeman o několik dní později na besedě se studenty hnědouhelné akademie v Postoloprtech.

Ještě škodlivější je dle hradních badatelů dílo Karla Čapka. Jeho sloupky v Lidových novinách, ale jeho literární a dramatická tvorba by měly být podle Hradu postaveny mimo zákon. „Karel Čapek není představitelem běžné novinářské žumpy, ale jejího nejhlubšího dna. Dobře, Peroutka byl placený ze zahraničí, to já umím pochopit. Ale Čapek? Čapek byl něco jiného. Čapek byl, považte… Čapek byl, fujtajxl, pacifista!“ vysvětlil studentům Zeman.