Olympiáda v Soči se stane milníkem v dějinách lidstva. Záchody nebudou už nikdy jako dřív

MASKOTI
SOCHI A SHITCHI. Celou zimní olympiádou provede diváky i závodníky dvojice rozpustilých maskotů.
holky2
SPOKOJENOST. Olympijské toalety si už vyzkoušely také české biatlonistky. „Je to super, konečně můžeme čůrat skoro jako chlapi,“ říkají.

gerard
REKLAMA. S propagací myšlenky komunitního kálení pomohl i neznámější Rus Gérard Gepardieu.

Soči – Dvaadvacátá zimní olympiáda, kterou hostí ruské letovisko Soči, nevstoupí do historie lidsta jen jako nejdražší a nejpotěmkinovštější spektákl svého druhu, ale má ambice zásadně přesáhnout hranice sportu a epochálním způsobem ovlivnit směřování civilizace. „Bude to něco neuvěřitelného. Něco nesmírně významného možná pro celou galaxii, celý vesmír,“  sdělil jakoby v transu šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

„Ano, původně jsme tento záměr chtěli představit až při zahájení Her, bohužel však došlo k úniku informací. Viníci už sice byli zastřeleni, ale přesto nemá význam toto poselství dále tajit,“ sdělil ruský prezident Vladimir Putin.

„S Mezinárodním olympijským výborem jsme se dohodli na tom, že světu při této příležitosti ukážeme a pokud možno i předáme podstatnou část ruské kultury – celospolečenskou sounáležitost a sdílení zážitků a smyslových vjemů při vyměšování,“ vysvětlil Putin, sám velký propagátor organizovaného kálení a nadšený pořadatel každoroční akce Kremelský svěrač.

Podle organizátorů budou všechny toalety na sportovištích, v hotelích i v olympijských vesnicích společné. „Sportovci i diváci budou mít k sobě blíž,“ věří předseda organizačního subkomitétu pro splachování Vsevolod Šťugin.

Zatímco v převážné části domácností v Ruské federaci nenajdete klasické toaletní mísy, ale obvyklé jsou takzvané turecké záchodky jen zřídka vybavené splachovacími systémy, v případě Soči rozhodl hlavní organizátor Putin o příklonu k západním standardům. „Atmosférický tlak by měl být příhodný a všechny splachovače budou fungovat na tři sta procent. V případě potřeby ale můžeme požádat o úpravu frontálních poměrů do Bajkonuru,“ ujistil šéf ruské meteorologické služby Roman Vilfand

Expertka na problematiku terorismu Martha Crenshaw soudí, že i přes rozsáhlá bezpečnostní opatření hrozí olympiádě narušení čečenskými a islamistickými skupinami. „Společné toalety umožní snazší detekování signálů potenciálních útoků. Postupy teroristů mohou být nesmírně důmyslné, ale pokud budou z někoho na záchodě koukat dráty, je to pravděpodobně terorista nebo elektrikář,“ poradila organizátorům odbornice.

Společné toalety vesměs vítají také sportovci – pro většinu z nich to bude možnost poznání svých soupěřů i účastníků z jiných disciplín. „Nám se to náramně líbí, připadáme si jako na střídačce,“ říká hokejista Jaromír Jágr. „Hodně to posílí týmovýho ducha. Teď už třeba víme, že Lojza Hadamczik je schopen výkonů, který by většina z nás nedala, ani kdyby jsme jeli z kopce a ve vakuu,“ vysvětlil Jágr.

 

 

hokejky

JAKO NA STŘÍDAČCE. Čeští hokejisté jsou pověstní svou pověrčivostí. „Dokud nedáme gól, nespláchneme,“ říkají.

lojjz

TOS TEDA POS…! Na společná sezení si zvykli i hokejoví činovníci. Cílem jejich káravých pohledů je momentálně odbojný a prostořeký obránce Hejda.

 
instrukce instrukc2instruktazz
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKO. Protizákonné užívání tolalet nebude tolerováno. Bez výjimek.
hajzl1doublepast1
SPOLEČENSKÉ CENTRUM. Na olympijských záchodcích nesmí být nikdo sám.
dezurna
DĚŽURNÁ. O olympijské záchodky pečují nepřetržitě erudované a zkušené specialistky.