Zadlužené Klokánky končí, nahradí je Potkánek

potkan2
NĚHA A PÉČE. Symbolem nových dětských domovů bude drobný hlodavec.
potkan1
MASKOT. První Potkánek v zemi již začal fungovat v budově někdejšího lazaretu pro penzisty v Přerově.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praha, Přerov – Jako tah geniální šachové partie se ukázala být zdánlivá hamižnost ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, která odmítla uvolnit peníze na provoz Klokánků, a v podstatě tak rozhodla o jejich likvidaci. Nyní totiž vláda přiznala, že má již připravenu síť alternativních domovů pro odchov odložených dětí.

„Budou se jmenovat Potkánek a půjde o moderní pěstounská zařízení, vyhovující nejnovějším poznatkům a trendům úspěšného začleňování dětí z nižších sociálních skupin do společnosti,“ popsala Marksová.

V původním vládním návrhu, připraveném ještě ministerstvem spravedlnosti, byla tato zařízení pracovně označována jako Pelikánek, to se ovšem stalo příčinou vážné koaliční roztržky. Proti byli zejména křesťanští demokraté, poukazující na sklony těchto ptáků k hltavosti. Po složitých zákulisních jednáních tak byl jako symbol nové éry péče o ohrožené děti zvolen nepříliš populární hlodavec.

Podle filozofa Iva Šmoldase je ale potkan ideálním symbolem. „Je to velmi přizpůsobivé zvíře a i děti, které vyrůstají bez rodičů, budou musejí být také takové. Musejí být schopné adaptovat se na svět kolem nich,“ popisuje Šmoldas.

„Některé skupiny obyvatel jsme si zvykli označovat jako nepřizpůsobivé, ale nyní se ukazuje, že by se od nich měli ostatní učit. Tito lidé prokázali například takovou schopnost přizpůsobit se systému sociálních dávek, která je pro většinu lidí, potupně se živících prací, nedosažitelná,“ vysvětlil Šmoldas. „A jelikož je schopnost přizpůsobit se známkou inteligence, je očividné, kdo je tady vlastně blbec,“ uzavřel filozof.

Na svém posledním zasedání též ministři rozhodli, že fungování Potkánků budou zajišťovat soukromí provozovatelé. „V někdejším sanatoriu pro penzisty v Přerově se již rozjíždí pilotní projekt,“ vysvětlila Marksová s tím, že v šesti pokojích je zde zatím umístěno osmdesát devět dětí, devadesát osm procent nákladů uhradí Evropská unie.

Možnost provozovat vůbec prvního Potkánka v zemi získala společnost Patkaň a synové. „Jde o početnou pěstounskou rodinu s velkými zkušenostmi v oblasti čerpání dotací a dávek z nejrůznějších sektorů veřejných rozpočtů, takže o finanční stabilitu projektu je velmi dobře postaráno,“ uzavřela Marksová.